• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Δον Κιχώτης 2016 -2017

 

 

«Δον Κιχώτης», Το έργο με το οποίο το Γυμνάσιο Θεοσκέπαστης σήκωσε ψηλά την Κύπρο στην Αργεντινή.

 

 

 

 

 

  1. Δον Κιχώτης

2016 Ειρήνη και Συνεργασία - Σχολικά Βραβεία
“Ο Δον Κιχώτης ή η δύναμη της ουτοπίας: Προετοιμάζοντας το μέλλον”


Δυο πρώτα βραβεία εξασφάλισε το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης,  μετά τη συμμετοχή του σε παγκόσμιο διαγωνισμό, που προκήρυξε η Ισπανική μη Κυβερνητική Οργάνωση  " Peace and Cooperation ", για το έτος "Δον Κιχώτη",  ανάμεσα σε μαθητές/τριες Μέσης   Εκπαίδευσης με θέμα: " Ο άνθρωπος τον 21ο αιώνα αντιμέτωπος με την οικονομική- ανθρωπιστική κρίση ".
Το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης, εξασφάλισε το 1ο βραβείο, για τη δημιουργία της τοιχογραφίας του Δον Κιχώτη, που αφορά ομαδική εργασία, χρησιμοποιώντας ένα τοίχο του σχολείου τους 7.5μ × 3μ, αλλά και το 1ο βραβείο για την όλη παρουσίαση του σχολείου σε Video  και Project, με φωτογραφικό υλικό και κείμενο αφήγησης.

Στο δύσκολο αυτό έργο, εργάστηκαν ομαδικά και συλλογικά 10 μαθητές 13-15 χρονών. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους Ευδοκίας Πέτρου, μελέτησαν , σχεδίασαν, και ζωγράφισαν τον τοίχο.
Η τοιχογραφία ολοκληρώθηκε μετά από 2 μήνες σκληρής προσπάθειας( Ιανουάριο- Μάρτιο του 2016). Οδηγός και σύνθημα της ομάδας αποτέλεσε η περίφημη φράση του Δον Κιχώτη: " Το να αλλάξεις τον κόσμο φίλε Σάντσο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, αλλά δικαιοσύνη". Σύμφωνα με την κ. Πέτρου, " Ο Δον Κιχώτης", επίκαιρος και διαχρονικός όσο ποτέ, έγινε σύμβολο φωτεινό, έργο ιερό κι ευλογημένο, μέσα από το οποίο προβάλλονται ιδέες και αξίες πανανθρώπινες!

Επιπρόσθετα, για τη παρουσίαση της τοιχογραφίας, δημιουργήθηκε ένα βίντεο, που επιμελήθηκε ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Κωνσταντίνος Γεωργίου( βίντεο- μοντάζ), το οποίο περιλαμβάνει: μουσική, ήχο, κείμενο σε αφήγηση και μέρος των φωτογραφιών. που παρουσιάζουν τα στάδια της εξέλιξης του έργου από την αρχή έως την ολοκλήρωση του.
Παράλληλα, οι συντελεστές του έργου ετοίμασαν για το διαγωνισμό κι ένα project , το οποίο μεταφράστηκε και στα αγγλικά από τη καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας κ. Μυριάνθη Ανδρονίκου.
Τόσο οι καθηγητές, όσο και οι μαθητές που εργάστηκαν, έγιναν πρεσβευτές του έργου. Πίστεψαν σε αυτό και μεγαλούργησαν! Αισθάνονται βαθιά ευγνωμοσύνη για όλα όσα τους δίδαξε ο Δον Κιχώτης και τους δίδαξε πολλά: Ότι η αληθινή ουσία της ζωής είναι ο αγώνας για ότι πολυτιμότερο έχει ο άνθρωπος, τις αξίες και τα ιδανικά του. Κι αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι θα πρέπει να μη σταματάμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για την Ειρήνη και το Δίκιο!  Ο καθένας από μας, πρέπει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, να αποβάλει τους προσωπικούς του φόβους και δισταγμούς και να αντιληφτεί πως μόνο αν αγωνιστούμε ομαδικά θα μπορέσουμε να νικήσουμε και να φέρουμε την αλλαγή!
Η απονομή των βραβείων, έγινε στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή στις 22/11/2016. Εκεί παρευρέθηκαν οι δυο καθηγητές - συντελεστές του έργου: Ευδοκία Πέτρου και Κωνσταντίνος Γεωργίου, όπου και παρέλαβαν τα βραβεία τιμώντας έτσι το Σχολείο τους και την Πατρίδα τους την Κύπρο!

" Ο Δον Κιχώτης", εξασφάλισε ακόμη ένα βραβείο, στην τελετή βράβευσης του ΟΠΑΠ All Star Day, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 17/12/2016.Το θεσμοθετημένο από την ΟΠΑΠ βραβείο "Νεόφυτος Χανδριώτης", στη μνήμη του διεθνούς καλαθοσφαιριστή και άριστου φοιτητή, ο οποίος πέθανε την 1η Δεκεμβρίου 2015 στο Νοσοκομείο της Βοστώνης, σε ηλικία 22 χρονών, αφού πάλεψε γενναία με τον καρκίνο.
Το βραβείο απονεμήθηκε από τον  πατέρα του Νεόφυτου, Γυμνασιάρχη κ. Δημήτρη Χανδριώτη, στο Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου, για το έργο " Δον Κιχώτης" και τις πανανθρώπινες αξίες που προβάλλει!

 

Φωτογραφικό υλικό απο τη βράβευση στην Αργεντινή