• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Βιβλιοθήκη Νεόφυτος Χανδριώτης

 

Τελέστηκαν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης «Νεόφυτος Χανδριώτης»

 

Το ημερολόγιο του Γυμνασίου.

Από τον Δον Κιχώτη στον Νεόφυτο


Από σήμερα και για πάντα στο Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης  η Βιβλιοθήκη «Νεόφυτος Χανδριώτης» θα αποτελεί  το πολυτιμότερο  στολίδι  του σχολείου και συνάμα  φάρο φωτεινό και καθοδηγητικό για κάθε μαθητή. Σήμερα στο Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης  στο πλαίσιο  μιας σεμνής τελετής, τελέστηκαν τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης «Νεόφυτος Χανδριώτης» τιμώντας τη μνήμη ενός άριστου σε επιδόσεις και ήθος μαθητή  του  Λυκείου Κύκκου Β΄ Λευκωσίας και  στη συνέχεια φοιτητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενός  καταξιωμένου καλαθοσφαιριστή , ενός νέου με εξαίρετο χαρακτήρα που έφυγε  νωρίς  από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2015, σε ηλικία μόλις 22 ετών, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Harvard Medical School στη Βοστώνη, όπου υποβαλλόταν σε πειραματική θεραπεία για καταπολέμηση όγκου στο στέλεχος του εγκεφάλου.
Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης που βρίσκεται στην αίθουσα υποδοχής του Γυμνασίου τέλεσε  ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος στην παρουσία των γονέων και μελών της οικογένειας του Νεόφυτου, βουλευτών της επαρχίας Πάφου και εκπαιδευτικών.
Η απόφαση του Γυμνασίου Θεοσκέπαστης Πάφου  να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη στη μνήμη του  «Νεόφυτου Χανδριώτη» δεν ήταν τυχαία επιλογή.  Το κείμενο - ημερολόγιο που ακολουθεί , ετοιμάστηκε από το Γυμνάσιο  Παναγίας Θεοσκέπαστης.

Νοέμβριος 2015
Ένα παιδί 22 χρονών, στην άλλη άκρη του κόσμου,  έδινε σκληρό αγώνα, να αντέξει και να κρατηθεί στη ζωή, αντιμέτωπος με τους δικούς του βασανιστικούς γίγαντες.
Ο Νεόφυτος πολεμούσε απεγνωσμένα να νικήσει τα τέρατα.
Ο αγώνας που έδωσε και η θέλησή του, αποτελούν υπόδειγμα για τα παιδιά της γενιάς του.
Έδινε μάχη ενάντια στον καρκίνο.
Μια μάχη σκληρή και άνιση με το θάνατο.

1η Δεκεμβρίου 2015
Η απουσία σου οδυνηρή, για όλους όσους σε γνώριζαν και σε πίστευαν.

Νοέμβριος 2015
Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης
Μαθητές και καθηγητές, αποφάσισαν, να ζωγραφίσουν τον Δον Κιχώτη και να λάβουν μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό, που προκήρυξε η Ισπανική μη Κυβερνητική Οργάνωση "Peace and Cooperation", για το έτος « Δον Κιχώτη»2016.
Ο Δον Κιχώτης είναι ο αγαπημένος ήρωας, που έγινε ιδέα, σύμβολο!
Ήθελε να αλλάξει τον κόσμο, ώστε να γίνει πιο δίκαιος και πιο ανθρώπινος.
Είναι το ζωντανό παράδειγμα, πως οι πράξεις θα προηγούνται πάντα, για να επαληθεύουν όλες τις ιδανικές θεωρίες, που οδηγούν την ανθρωπότητα βήματα μπροστά.
Με αυτή τη σκέψη, εμπνευστήκαμε και αποφασίσαμε, να αφιερώσουμε σε αυτό το σύμβολο, ένα μεγάλο τοίχο του σχολείου μας, καθώς και κομμάτι του εαυτού μας.
Η απόφασή μας αυτή, ήταν το επόμενο βήμα.
Ήταν ο οιωνός, που σηματοδότησε, πως τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή και πως όλα γίνονται για κάποιο σκοπό. Και ο Δον Κιχώτης, έγινε, για να συναντήσει αργότερα στο μεγάλο του ταξίδι, τον Νεόφυτο!
Η ομάδα του σχολείου μας, μετά από μήνες σκληρής δουλειάς, κατέκτησε 2 παγκόσμια βραβεία, επειδή πίστεψε στον Δον Κιχώτη και στις αξίες που πρεσβεύει.
Πίστεψε στην ιδέα!
Η απονομή των βραβείων, έγινε στο μακρινό Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή,  στις 22 Νοεμβρίου 2016.

Δεκέμβριος 2016
Μάθαμε για σένα. Η καρδιά ράγισε!
Πόνος, Οδύνη, Σπαραγμός…μα και θαυμασμός, για το άξιο παιδί που έφυγε.

Στις 17 Δεκεμβρίου, η ΟΠΑΠ Κύπρου, βραβεύει το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης, για το έργο Δον Κιχώτης, με το θεσμοθετημένο βραβείο, που φέρει το όνομά σου "Νεόφυτος Χανδριωτης"
Το βραβείο απονεμήθηκε  από τον πατέρα του Νεόφυτου κ. Δημήτρη Χανδριωτη.
Αισθήματα χαράς και συγκίνησης, νιώσαμε, για τη μεγάλη τιμή που μας έγινε!
Και η υπόσχεση, που δώσαμε στον περήφανο πατέρα, να τιμήσουμε, με τον πιο άξιο τρόπο τον Νεόφυτο, ιερή και απαράβατη!
Ο "Δον Κιχώτης",  από εκείνη τη στιγμή, αφιερώθηκε στον Νεόφυτο και ο Νεόφυτος, αναπόσπαστο πια κομμάτι του Δον Κιχώτη.
Μαζί συνοδοιπόροι στο μεγάλο ταξίδι!
Στα πλαίσια του 1ου Παμπάφιου Συνεδρίου Μαθητών- Καθηγητών- Γονέων, που διοργάνωσε η Τεχνική σχολή Πάφου, στις 3 Φεβρουαρίου 2017, ο "Δον Κιχώτης και ο Νεόφυτος" ήταν παρόντες.

"ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ"
Αυτόν τον τίτλο εξασφάλισαν, με την παρουσία τους εκεί, για το Γυμνάσιο μας.
Και το ταξίδι συνεχίζεται...και καταλήγει ακριβώς εκεί που έπρεπε.
Η υπόσχεση που δώσαμε γίνεται πραγματικότητα!
Η Βιβλιοθήκη αυτή δε θα μπορούσε, να μην αποτελέσει φόρο τιμής, σε αυτόν τον νεαρό ήρωα, που κατάφερε με τον συνεχόμενο αγώνα του, να διατηρήσει τον δρόμο του κάθε αγωνιστή φωτεινό!
Ο Νεόφυτος είναι νικητής!
Έχει περάσει στην απέναντι όχθη. Όμως δεν είναι μόνος. Ίσως, είναι με τον Δον Κιχώτη και γελάνε ευτυχισμένοι, αφού κατάφεραν, να εκπληρώσουν το χρέος τους και να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους.
Νεόφυτε, είναι πολλά αυτά που θέλουμε να πούμε...
Αλλά όσα και να ειπωθούν δεν θα είναι αρκετά, για να σε φέρουν πίσω.
Και πάνω απ’ όλα, δεν υπάρχουν λέξεις, οι οποίες να μπορούν, να περιγράψουν τα συναισθήματα, που πλημμυρίζουν τους ανθρώπους...τους δικούς σου ανθρώπους.
Η μάχη που έδωσες, άγγιξε χορδές της ευαισθησίας μας και μας συγκλόνισε!
Και μείς που μείναμε πίσω, οφείλουμε να δώσουμε μια υπόσχεση:
Ο καθένας ξεχωριστά και παράλληλα με το διπλανό του, να πετύχει την καλύτερη έκδοση του εαυτού του και να παλεύουμε με μοναδικό σκοπό, να γίνει ο κόσμος,  πιο δίκαιος και πιο ανθρώπινος!
Νεόφυτε είσαι εδώ!
Ο κύκλος του ταξιδιού, με συνοδοιπόρο αυτόν τον " Δον", που πιστέψαμε, που θελήσαμε να πορευτούμε δίπλα του, που θαυμάσαμε σε αυτή την ακούραστη συνεχόμενη προσπάθειά του, να ομορφύνει τον κόσμο και να πιστέψουμε πλέον και μείς οι ίδιοι, πως δεν είναι τρέλα, ούτε άφταστη ουτοπία...
Ο Νεόφυτος, έδωσε τις προσωπικές του μάχες, δεν εγκατέλειψε, δε γονάτισε, δεν έχασε την εμπιστοσύνη του στη  Zωή και στην Ελπίδα!»