• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Νεόφυτο Χανδριώτη

 

Τα Γυμνάσια Ακακίου και Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου τίμησαν τον Νεόφυτο Χανδριώτη

 

 

 

 

Το Περιφερειακό Γυμνάσιο Ακακίου και το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου πραγματοποίησαν κοινή εκδήλωση αφιερωμένη στον πρωταθλητή Νεόφυτο Χανδριώτη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Τα σχολεία, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας αντιπροσωπείας του Σχολείου μας στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης «Νεόφυτος Χανδριώτης» στο Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου, τον Ιούνιο του 2017, δώσαμε την υπόσχεση ότι ο «Δον Κιχώτης» και η Bιβλιοθήκη «Νεόφυτος Χανδριώτης» του Γυμνασίου Παναγίας Θεοσκέπαστης θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στο Περιφερειακό Γυμνάσιο Ακακίου κατά την παρούσα σχολική χρονιά.

Τηρώντας την υπόσχεσή μας προσκαλέσαμε αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και μαθητών να παραβρεθούν στο Σχολείο μας σήμερα, Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017, μέρα που «έφυγε» πριν από δύο χρόνια στη Βοστώνη ο πρωταθλητής μας Νεόφυτος Χανδριώτης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης διαμορφώθηκε ως εξής:

- Καλωσόρισμα προσκεκλημένων από την κ. Μαρία Γιακουμή, Β.Δ. Α΄

- Φιλμάκι αφιερωμένο στον Πρωταθλητή Νεόφυτο Χανδριώτη

- Ομιλία από την κ. Αντωνία Χατζηκυριάκου, Β.Δ.

- Χαιρετισμός  του Διευθυντή του Γυμνασίου Παναγίας Θεοσκέπαστης κ. Στέλιου Στυλιανού, τον οποίο  εκφώνησε      η  κ. Ανθούλα Χατζηπαναγή, Β.Δ.Α΄

- Παρουσίαση του βραβευμένου έργου «Δον Κιχώτης» και της Βιβλιοθήκης «Νεόφυτος Χανδριώτης» από τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Παναγίας Θεοσκέπαστης κ. Ευδοκία Πέτρου και κ. Κωνσταντίνο Γεωργίου

- Ομιλία από τον Διευθυντή του Περιφερειακού Γυμνασίου Ακακίου κ. Δημήτρη Χανδριώτη

- Προσφορά βιβλίων εκ μέρους του Περιφερειακού Γυμνασίου Ακακίου για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης «Νεόφυτος Χανδριώτης»

- Αγώνας καλαθοσφαίρισης μεταξύ των ομάδων αρρένων του Περιφερειακού Γυμνασίου Ακακίου και του Γυμνασίου Παναγίας Θεοσκέπαστης. Διαιτητές του αγώνα ήταν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ. Λουκιανός Κυριακίδης και  κ. Ελισαίος Χριστοδούλου, οι οποίοι ήταν διαιτητές  σε αρκετούς  αγώνες που ήταν πρωταγωνιστής ο Νεόφυτος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης , η Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης για το μάθημα της Μουσικής,  οι Πρόεδροι των Σχολικών Εφορειών Ακακίου και Έγκωμης, οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων του Περιφερειακού Γυμνασίου Ακακίου και του Γυμνασίου Παναγίας Θεοσκέπαστης, η Διευθύντρια του Λυκείου Κύκκου Β΄, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Μακεδονίτισσας, η  Βοηθός  Διευθύντρια του Β΄ Περιφερειακού Γυμνασίου Λευκωσίας, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ακακίου, Εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου Έγκωμης, ο Πρόεδρος της ΕΘΑ Έγκωμης, ο Διευθύνων Σύμβουλος, η Διευθύντρια Μάρκετιγκ και ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΟΠΑΠ Κύπρου, ο Πρόεδρος της ΦΕΠΑΝ, , η οικογένεια και φίλοι του Νεόφυτου.

Φτωχές οι λέξεις για να περιγράψουν τα συναισθήματα που πλημμύρισαν την κλειστή αίθουσα πολλαπλής χρήσης του Περιφερειακού Γυμνασίου Ακακίου κατά τη σημερινή ξεχωριστή και μοναδική εκδήλωση.

Στην ομιλία που έγινε από την κ. Αντωνία Χατζηκυριάκου, Β.Δ. και ήταν αφιερωμένη στον Νεόφυτο λέχθηκαν τα πιο κάτω:

Νεόφυτε, έχουν περάσει δύο χρόνια που έφυγες αποχαιρετώντας την επίγεια ζωή με το χαμόγελο στα χείλη. Δύο χρόνια απουσίας από τα επίγεια, από τους ανθρώπους που σε αγαπάνε, από την οικογένειά σου. Δύο δύσκολα χρόνια για όλους όσοι μετράνε την απουσία σου με χρόνο και στιγμές.

Όμως εσύ διέγραψες ως αστέρι μια λαμπερή και μεστή σε περιεχόμενο πορεία, όση θα χρειάζονταν πολλοί από μας μια ζωή για να την ολοκληρώσουν. Έφυγες νωρίς , πολύ νωρίς, μόλις 22 χρονών, μα πρόλαβες τόσα… Ρουφούσες όσο ήσουνα εν ζωή  τους χυμούς της και εκπλήρωνες τον προσωπικό σου μύθο, λες και το ήξερες και έτρεχες να προλάβεις.

Είναι σίγουρο πως εκεί που είσαι είναι όλα καλά και πως το χαμόγελο δε σβήνει από τα χείλη σου, γιατί κέρδισες υστεροφημία, κέρδισες τις καρδιές όλων, πέτυχες  να γίνονται ένα σωρό θεάρεστα έργα στο όνομά σου. Δίκαια η οικογένειά σου είναι περήφανη για σένα, δίκαια όλοι όσοι σε γνώρισαν ή δε σε γνώρισαν αναφέρονται σε έναν ήρωα , σε έναν πρωταθλητή, όχι μόνο των γηπέδων αλλά και της ζωής.

Νεόφυτε, για τους μεγάλους μιλούν τα έργα και όχι τα μεγάλα λόγια κι εσύ αν και έφυγες μικρός υπήρξες πολύ μεγάλος για το ήθος σου, για τις επιτυχίες σου, για τον τρόπο που έζησες, για τον τρόπο που  πάλεψες στον άνισο αγώνα με την ασθένεια. Αποτελείς για όλους εμάς πρότυπο εφήβου αγωνιστή, πρότυπο αθλητή, μαθητή, φοιτητή. Είσαι και θα παραμείνεις φάρος φωτεινός να μας δείχνει το δρόμο της αρετής και του θάρρους.

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου, κ. Στέλιος Στυλιανού, έγραψε στον χαιρετισμό του και τα ακόλουθα:

Στα πλαίσια του 6ου ΟΠΑΠ All-star Day, που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 2016, η ΟΠΑΠ Κύπρου απένειμε το θεσμοθετημένο βραβείο «Νεόφυτος Χανδριώτης» στο Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου για την Παγκόσμια διάκριση του με το έργο «Δον Κιχώτης». Το βραβείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του άριστου καλαθοσφαιριστή και Φοιτητή Νεόφυτου Χανδριώτη, ο οποίος την 1η Δεκεμβρίου 2015 έφυγε από τη ζωή στα 22 του χρόνια.

    Ο Νεόφυτος συγκίνησε αλλά και ενέπνευσε τους μαθητές και τους καθηγητές του  Γυμνασίου  Παναγίας Θεοσκέπαστης και χρησιμοποιώντας το χρηματικό ποσό των βραβείων τους σαν προζύμι, έφτιαξαν στο σχολείο τους Βιβλιοθήκη, την οποία και αφιέρωσαν στον Νεόφυτο. Τον νέο που έγινε γι’ αυτούς πρότυπο ήθους και θέλησης, τον  νέο που τίμησε τους γονείς και τους καθηγητές του, τίμησε τις αρχές και τις αξίες που αναδεικνύουν τον άνθρωπο και χάραξε τον δρόμο του φωτεινό!

Η ολοκλήρωση της Βιβλιοθήκης έγινε και με την περαιτέρω στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Παναγίας Θεοσκέπαστης κ. Ευδοκία Πέτρου και κ. Κωνσταντίνος Γεωργίου στο πλαίσιο της παρουσίασης του βραβευμένου έργου τους «Δον Κιχώτης» μεταξύ άλλων απευθυνόμενοι στον Νεόφυτο,  κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δίκαια  ενσαρκώνει τα λόγια του ποιητή:

«Ο άνθρωπος είναι τόσο μικρός ,

όσο ο φόβος που αισθάνεται

και τόσο μεγάλος

όσο ο εχθρός που επιλέγει»

Κι εσύ αναμφισβήτητα υπήρξες ΜΕΓΑΛΟΣ!

Ο Νεόφυτος είναι νικητής! »

Έχει περάσει στην απέναντι όχθη. Όμως δεν είναι μόνος. Ίσως, είναι με τον Δον Κιχώτη και γελάνε ευτυχισμένοι, αφού κατάφεραν, να εκπληρώσουν το χρέος τους και να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους.

Νεόφυτε είσαι εδώ!

Ο κύκλος του ταξιδιού, με συνοδοιπόρο αυτόν τον " Δον", που πιστέψαμε, που θελήσαμε να πορευτούμε δίπλα του, που θαυμάσαμε σε αυτή την ακούραστη συνεχόμενη προσπάθειά του, να ομορφύνει τον κόσμο και να πιστέψουμε πλέον και εμείς οι ίδιοι, πως δεν είναι τρέλα, ούτε άφταστη ουτοπία...

Ο Νεόφυτος, έδωσε τις προσωπικές του μάχες, δεν εγκατέλειψε, δε γονάτισε, δεν έχασε την εμπιστοσύνη του στη  Zωή και στην Ελπίδα!»

Βαθιά συγκινημένος ο πατέρας του Νεόφυτου, κ. Δημήτρης Χανδριώτης,  ανέφερε στην ομιλία  του και τα ακόλουθα:

Φίλες και φίλοι,

1η Δεκεμβρίου σήμερα, μέρα που «έφυγε» πριν από δυο χρόνια στη Βοστώνη ο Champ Νεόφυτος Χανδριώτης.

Δεν έχω λόγια …

Είμαστε όλοι υπερήφανοι για σένα ΑΘΑΝΑΤΕ μας ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ!

Νεόφυτε μου, θέλω να σου αφιερώσω ένα απόσπασμα από τους στίχους της τραγουδάρας των Creed

« My Sacrifice » που συνοδεύει το φιλμάκι σου.

 

«Within my heart are memories

Of perfect love that you gave to me

Oh, I remember

When you are with me, i’ m  free

I’ m careless, I believe

Above all the others we’ ll fly

This brings tears to my eyes

My sacrifice »